20120407

pecut punya cerita

Ini cerita silam gua. Cerita masa zaman zaman gua gemilang habis bergelar budak kampung.
Cerita ni live dalam 15 tahun lepas. Masa zaman gua berumur 7 tahun macam tu.
Pesen zaman ni, bila dapat bercakap dengan awek ja, terus gua declare tu awek gua. Lain entri gua cerita bab tu.

Kali ni gua nak story tentang kisah gua jadi kaki pecut. Hebat gua bukan calang calang time tu, kedai kedai runcit area Batu Tiga memang yang mana ada jual tora, ding dang, cikedis aladin,dengan kopok tikam semua jadi sasaran gua.

Ni semua salah televisyen. Tiap kali ada iklan, mesti tunjuk mainan baru, lu cuba bayangkan lah, time tu jiwa budak mana yang tak meronta bila tengok mainan baru ada jual di kedai. Gua ni pulak jenis bila hati dah kata nak, gua buat sampai dapat gak, pesen anak bongsu gamaknya. Salah mak gua lah ni, tak bagi gua adik. Hish

Balik ke misi utama gua, gua time tu dah hentak hentak kaki, dah buat semua acting untuk mintak ayah gua belikan gua tora, tapi tak dapat dapat. Siap kena ceramah free lagi. Ayah gua kalau ceramah, boleh menanah telinga jadinya. Point point dia memang talu talu macam kena mesigan. Nak mintak kat mak gua? Memang alasan sama, mak-mana-ada-duit-kalau-nak-pi-mintak-kat-ayah.

Dipendekkan cerita, satu sen pun gua memang tak dapat. Tapi setan time tu memang kemain lagi pujuk gua. Gua pun ikut jugak setan punya idea. Pecut.

Petang tu, gua ambik basikal raleigh gua, gua kayuh laju laju pi ke kedai india muslim. Laju dia time tu takyah cerita lah, bontot sampai tak cecah seat, sambil berdiri gua kayuh, badan bongkok ala ala cyclist pro.
Sampai ja di kedai, gua park basikal tepi pagar. Gua usha usha dalam kedai, nampak ada sorang pelanggan ja. Mak cik india muslim pulak time tu sibuk layan pelanggan tadi. Line clear.

Gua nampak sasaran gua, gua masuk senyap-senyap, peluh itu jam memang macam baru lepas mandi. Gua seluk dalam plastik-beg-besar-yang-dalamnya-ada kotak tora, gua ambik. Satu ja gua ambik. Sebab gua tak mau bagi syak. Dapat ja satu kotak tora, gua terus lari laju tak patut patut. Sampai kat tempat park basikal, gua tengok takda sapa pun yang kejar gua. Fuhh. Gua berjaya lolos lagi. Puas.
Itu jam jugak gua bukak kotak tora. 

Babi!
Perkataan pertama gua lepas tengok mainan yang gua dapat. Kalau lu orang nak tau, time tu mainan dalam tora tak semua yang kita nak kita dapat, kadang kadang dapat yang memang macam nokhorom punya mainan. Dan mainan yang gua dapat itu jam memang betul betul nokhorom.

Dah di sebabkan plan gua tadi berjalan dengan jayanya, gua try kali kedua. Gua buat adegan macam tadi, senyap senyap gua masuk, gua tengok tak da siapa di kaunter, mungkin mak cik india muslim tu pegi stor lah kot. Gua ambik, gua goncang goncang seket kotak tora, gua pilih yang agak berat berat seket, baru gua angkat. 

Papppp!
Satu tangan aneh kemas pegang lengan kecik gua. Itu jam jugak jantung ni kemain lagi kencang degup. Peluh yang kering entah dari mana berdecit keluar. Gua tak pandang muka orang yang pegang lengan gua, gua tak mau dia nampak jelas muka gua itu jam, bengap punya idea yang dapat gua pikit masa tu.

Terus gua rentap kuat kuat lengan gua, kotak tora jatuh ke lantai, gua lari ke seberang jalan tempat gua park  basikal, terus gua pecut laju. Macam nak ter kencing pun ada itu jam. Nebes tahap maksima.

Dan sampai ke hari ni, gua tak pernah masuk ke kedai tu lagi. Ya, Sampai sekarang. Nak kata serik tu tidak, sebab gua pernah buat tempat lain gak, tapi dah kantoi di situ, memang gua tak jejak situ dah. Nanti gua ada anak, gua tak mau anak gua beli barang di kedai tu. Gua takmau pisang berbuah dua kali. Pasti.

7 comments:

eszyamin said...

dulu masa tecik2 gua pulak suka makan kuaci saja..suka beli kuaci yg dalam dia ada baucar kuaci 50sen itu..selagi tak dapat baucar 50sen selagi itu gua beli kuaci..

gua harap anak lu x ikut pangai cam lu..

♥ wawawawa ♥ said...

hahahahahaha..lawak!

make sure ank awk try kat kedai lain plak..^^

Niza Romli said...

berani betoi nih. mmg taktaulah sapa yang pegang lengan tu?

jani said...

eszyamin- haha.. gua cuba pastikan

♥ wawawawa ♥ - insyallah.. eh..

Niza Romli- ahaha.. tak tau..

Fatin Najihah said...

HAHA kantoi XD anyway love your entry. kelakar :)

jani said...

Fatin Najihah: tenkiu very much :)

Zakaria's daughter said...

haha.
kemainnn pasti lagikkk lu punye tanak bagi anak lu kelak membeli cikedis kat situ.
ehh cikedis ? meow.