20120224

Jeriji besi

Dulu waktu wa kecik kecik, wa dalam kategori nakal. Wa dari kampung, rumah kampung wa dari kayu dan bukan simen.  Rumah kampung dulu dulu selalunya tinggi tinggi. Nak masuk rumah kena naik tangga kayu.

Setiap kali wa nak keluar rumah, wa akan terus skip anak- anak tangga yang ada sebab wa akan terus melompat dari atas ke bawah. Sampai saja di tanah, terus wa bergolek forward roll ala ala hero.

Dan otomatik baju akan kotor dengan kesan tanah. Habuan pelempang dah biasa sangat sebab adegan macam tu. Nak larang tak da kesan, sampaikan mak wa fedap dan terus tak peduli.

Satu hari, wa cuba satu lagi aksi berani. Wa decided terjun dari tingkap rumah ke bawah. Wa berhasil, wa puas. Tak semena, hinggap satu rotan ke kaki. Air mata mengalir.

Wa tanya ayah kenapa dia rotan, dia tak cakap. Wa bingung. Lepas hari tu, ayah terus masukkan jeriji besi di tingkap. Wa syak ayah tahu ada orang cuba nak pecah masuk rumah wa.


31 comments:

Aqiim said...

kerana lu, jeriji besi dipasang~
hahaha

obi said...

Aqiim- ceh..mana ada...ayah wa pasang sbb alin lahh..ada pencuri tu wa rasa..

anis madu said...

lu boleh jadi stuntman ni. haha

obi said...

anis madu- wa penah bercita2 nk gurukan jackie chan

Niza Romli said...

buaihh sungguh aih. patut kena rotan..haha.


akk smpi skrg tak suka forward roll! mcm hampeh bila nk bangun.

aku HaniAsyira said...

sah2 ayah nampak ader aksi terjun..

Si Gile Dan KeGILAannye said...

hahaha lu mesti dlm kategori budak kecik yg comell

obi said...

Niza Romli-ahaha..kampung boy kak..normal laa..

aku HaniAsyira- wa rasa mcm tu gak..heh

Si Gile Dan KeGILAannye - eh.ahaha..tu da mmg da pon...wa x nafikan..lalala

Wawa.Wafiyyah said...

ayh lu da nmpk da msa depan lu klau slalu buat mcm tu.sbb tu dia cegah

Peah Glemer said...

lu hebakkk la bro!

Encik Fikhri said...

eh sejak bile semakteruk betuka wajah ni?ni ke keje under construction ko..da jadi obi pulak dah..haha..

obi said...

Encik Fikhri- eh..hai kawan lama..haha

oranglidi said...

hahah.. xpasal2 kena piat sedas.
adventure gak ko mase kecik. sama lah kita. orang kampung katakan.

bro fist

✿ pink velvet ✿ said...

hahaha! kemain aktif

Cik tikah said...

nape suka lompat lompat ni? adoi! haha

obi said...

Cik tikah- feveret..haha

✿ pink velvet ✿- bdk kg kann..hehe

oranglidi- ouh geng!. haha

hati~♡ said...

sy syak, anda mmg hyperaktif.. hihi

obi said...

hati~♡- apa yg lu syak sama dgn wa.. hehe

cik kiwi's said...

cehh tak sedor lagi tu...hahah. masih menyalahkan pencuri sedangkan diri sendiri hyper active

LubLy said...

wa rasa lu la yg nak pecah rmh lu sendiri..

haha..0hsem entry..hye br0!

O CIKTEDDY said...

haiya,ganas kan lu..haha * ter'lu jugak,terikut2..hehe*

xpe la kan,rumah awk lebih slmt..^^

ChaCha said...

dasar nakal..hahaha..

Ayumi Comot said...

ganaznyer mase kecik2,huhu

ASyraff Ryu said...

blog lu best la..wa follow,,,kalau lu free follow wa balik ya..

http://budakloklak.blogspot.com/

casablander said...

saya pun pernah buat aksi mcm tuh masa kecik..hahahah!

obi said...

cik kiwi's- sampai ati lu cakap camtu..heh



LubLy- eh mana adaa..wa xbuat benda camtu..hehe



O CIKTEDDY- bukan ganas...aktif sikit joh.



ChaCha- no doubt!. heh

obi said...

Ayumi Comot- nama pon laki, takkan nak main masak2 je manjang. hehe



ASyraff Ryu- ek? ok2.. insyallah.tq



casablander- smart!. geng.. heh

Teenager Housemaid said...

bapa awak fikir masa depan tu..kehkehkeh..

nakalnya kecik2..:D

sha my heart said...

nakal sgt.. adei~

♥ wawawawa ♥ said...

jeriji dah kene pasang...x dpt laa lu buat aksi stuntman lagi...haha

Puan Kutu said...

lu syak ada penyamun nak masuk rumah lu..lu mmg bijak.kahkah..